Розділи економіки

Побудова моделі дослідження витрат підприємства

Існує досить велика кількість способів, за допомогою яких підприємство може заробляти прибуток. І для кожного способу найбільш важливим фактором є фактор затрат, тобто тих реальних витрат, які повинне понести підприємство в процесі своєї діяльності, спрямованої на одержання прибутку. Якщо підприємство не приділяє належної уваги своїм витратам, вони починають поводитися непередбачено, унаслідок чого розмір прибутку зменшується і найчастіше стає негативним, тобто діяльність починає приносити збитки.

У реальній практиці на підприємствах не приділяють належної уваги витратам з тієї причини, що не можуть досить детально їх описати. Найчастіше просто важко розібратися в заплутаній структурі витрат, їх взаємозалежності і залежності від ключових факторів бізнесу. В той же час усвідомлення того, що витрати грають істотну роль у бізнесі, привертає значну увагу менеджерів підприємства.

У даній роботі викладені основні положення аналізу витрат, що допоможуть розібратися в характері виникнення і поводження витрат на практиці і надалі дадуть можливість створити систему управління ними.

Необхідно обмовити, що витрати будуть розглядатися в рамках управлінського обліку підприємства, а не фінансового (бухгалтерського) обліку. Істотною відмінністю управлінського обліку є наступні фактори:

управлінський облік - це внутрішня справа кожного підприємства і його основні формати не повинні випливати яким-небудь узаконеним положенням;

підприємство займається управлінським обліком для цілей внутрішнього аналізу ефективності своєї діяльності і планування цієї діяльності на майбутнє;

управлінський облік націлений на майбутнє, а не є просто фіксацією досягнутого стану.

Об'єктом дослідження в роботі є діяльність ВАТ "Сніжнянський машинобудівний завод", зокрема процеси формування витрат виробництва.

Предметом дослідження є моделі управління витратами підприємства на виробництво продукції.

Мета роботи - побудова моделі прогнозування витрат виробництва для подальшого їх зменшення, виходячи з існуючих реалій і можливостей.

Задачі, що ставляться в роботі, у загальному виді зводяться до наступного:

1) розглянути економічну сутність витрат і фактори їх формування;

2) класифікувати усі витрати на виробництво;

3) вивчити методи аналізу витрат;

4) провести аналіз фінансового стану об'єкта дослідження;

5) проаналізувати витрати виробництва виходячи з реальних даних;

6) провести дослідження методів аналізу витрат;

7) побудувати модель прогнозування витрат виробництва;

8) побудувати виробничу функцію Кобба-Дугласа;

9) проаналізувати точку безбиткованості.

Основним положенням, у якому приділяється увага витратам, є П(С)БО 16 "Витрати", у якому викладено усі складові витрат відповідно до чинного законодавства.

Областю використання результатів роботи можуть бути підприємства, в яких приділено багато уваги зниженню витрат, де є необхідне комп’ютерне обладнання, а також програми, що забезпечують якісну роботу, де працюють спеціалісти, котрі можуть використовувати традиційні й економіко-математичні заходи з метою аналізу і прогнозування змін витрат, робити відповідні висновки для їх зменшення та впроваджувати інші заходи.

витрата фінансовий прогнозування беззбитковість

    Подібні статті по економіці

    Системи та методи мотивації трудової діяльності на підприємствах
    Необхідною умовою існування й розвитку суспільства є праця, як доцільна діяльність людей, що спрямована на задоволення їхніх життєвих потреб. Однією з складових праці є її мотивування на рівні агентів (учасників) трудових відносин. Сис ...

    Оцінка та аналіз діяльності ПАТ Полтавакондитер
    Передкваліфікаційна практика є завершальною ланкою практичної підготовки, яка проводиться перед захистом бакалаврських робіт. Під час цієї практики поглиблюються та закріплюються теоретичні знання з професійно орієнтованих дисциплін на ...

    Якісна економічна теорія на сайті www.uaeconomic.com : © 2024 рік.