Розділи економіки

Оцінка демографічного потенціалу регіону

Основа кожної держави - це населення, люди, які є її громадянами, носіями державного суверенітету. Нормальний розвиток держави неможливий без достатньої кількості населення, його працересурсного та інтелектуального потенціалу, виробничої і духовної культури.

Під демографічним потенціалом розуміють людський потенціал, іншими словами - кількість населення, частку трудових ресурсів (працездатного населення), вікові та статеві показники, динаміку природного та механічного руху населення тощо.

Швидкі темпи зростання приросту населення дістали назву демографічного вибуху й перетворилися в одну з глобальних проблем людства. Розв'язання цієї проблеми вбачається у проведенні певної демографічної політики системи адміністративних, економічних, пропагандистських та інших заходів, які здійснюються державою з метою урегулювання передусім народжуваності.

Головне завдання дослідження демографічних процесів - вивчити закономірності, динаміку, виявити однотипні територіальні утворення і відновити можливість здійснити демографічну політику на регіональному та державному рівнях. Головними чинниками відтворення населення та трудових ресурсів вважаються стани природного та виробничого середовища, рівень споживання та пов’язаний з ним спосіб життя. Отже, на відтворення населення та трудових ресурсів впливає все навколишнє середовище, тобто і природні, і соціальні, і економічні його компоненти. Залежно від конкретного змісту ці чинники мають як позитивний, так негативний вплив, зокрема, на природний, міграційний, соціальний рух населення, здоров’я людей, тобто на кількісні та якісні показники відтворювальної діяльності людей.

Метою курсової роботи

є розкриття сутності демографічного потенціалу Вінницької області, аналіз факторів, що на нього впливають, шляхів його відновлення.

Для досягнення зазначеної мети в роботі поставлено такі завдання:

­ висвітлити сутність поняття «демографічного потенціалу», його роль, значення для розвитку економіки Вінницької області;

­ дослідити передумови, фактори, принципи формування і функціонування демографічного потенціалу Вінницької області;

­ провести аналіз існуючого демографічного потенціалу Вінницької області;

­ з’ясувати основні шляхи покращення демографічного потенціалу Вінницької області.

Об’єктом

дослідження є населення Вінницької області.

Предметом є

методологія вивчення демографічного потенціалу Вінницької області.

    Подібні статті по економіці

    Розробка антикризової фінансової стратегії підприємства ТОВ Альфа–Стар
    Перехід до ринкових форм господарювання, та більш жорсткі умови конкуренції, призводять до неплатоспроможності окремих суб'єктів господарювання. Для них характерні: неефективне управління, криза неплатежів, високий ступінь зносу основн ...

    Структура і функції ринку
    Сучасна економіка є насамперед ринковою. Тому важливе значення має з'ясування сутності ринку, його структури, функцій та умов формування. Ринок не може існувати без системи підприємств і організацій, які забезпечують рух товарів і ...

    Якісна економічна теорія на сайті www.uaeconomic.com : © 2024 рік.