Розділи економіки

Ринкова інфраструктура

На сучасному етапі розвитку ринкової економіки в Україні науковці та економісти все більше уваги приділяють розвитку та проблемам функціонування риноковою інфракструктурою, яка є одним з головних чинників, що забезпечує збалансованість попиту і пропозиції, ефективне і повне задоволення як споживачів, так і товаровиробників. Адже лише за умов ефективного функціонування товарного ринку можна досягти підвищення прибутковості системи збуту і реалізації продукції, що є практично для всіх комерційних підприємств кінцевою метою їх діяльності.

У даній роботі ми комплексно розглянемо розвиток в Україні однієї складової ринковї економіки, ринкової інфраструктури, умови і чинники, що впливають на розвиток, а також проблеми і перспективи її подальшого розвитку. Інфраструктура ринку включає в себе різні засоби та організації, за допомогою яких здійснюється рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів та робочої сили. Інфраструктура ринку включає банки, біржі, фінансові установи - інвестиційні фонди так компанії, страхові компанії, інноваційні фонди, різного роду торговельно-посередницькі підприємства, організації та установи. Метою дослідження є оцінка стану, проблем та перспектив розвитку ринкової інфраструктури з метою подальшого розвитку високоефективних ринкових відносин. Для досягнення мети необхідно було вирішити такі питання: - проаналізувати існуючі в науковій літературі погляди щодо сутності інфраструктуриринку; - дослідити історико-правові та наукові засади створення в Україні ринкової інфраструктури; - визначити вплив соціально-економічних, національних та інших суспільних відносин на ринкову інфраструктуру; - охарактеризувати функції ринкової інфраструктури; - встановити основні елементи ринкової інфраструктури; - дати характеристику механізму створення ринкової інфраструктури в Україні; - встановити призначення інфраструктури ринку; - охарактеризувати особливості формування ринкової інфраструктури зовнішньоекономічних зв'язків України.

Ефективне функціонування сучасного ринку безпосередньо залежить від постійно відтворюваного ринкового середовища. Важливим його елементом є ринкова інфраструктура. Це система підприємств та організацій, які забезпечують рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили. До таких установ належать біржі, банки, дилерські та брокерські контори, служби зайнятості, інформаційно-комерційні, оптові та постачально-збутові організації, пункти прокату та лізингу.

Звичайно, Україна розглядається, як нова самостійна держава, що виникла на розколотому терені колишнього народногосподарського комплексу СРСР зі складною інфраструктурою, створеною за багато десятиріч, не мож повторити за короткий час той шлях, який пройшов ринок Заходу. Вона може тільки розумно скористатися певним досвідом цих країн, а шлях переходу до ринкової системи має бути свій, з урахуванням усіх національних, політичних, економічних, географічних та інших особливостей історичного розвитку України.

    Подібні статті по економіці

    Роль зайнятості у забезпеченні економічного зростання
    Забезпечення життєдіяльності суспільства і розвитку особистості як функції зайнятості здійснюється на ринку праці через фази відтворення трудових ресурсів: формування, розподіл, перерозподіл та використання. У свою чергу, тільки через ...

    Кредит, його суть, форми і значення в ринковій економіці
    Кредит виник на певному етапі розвитку людського суспільства спочатку як явище випадкове, зумовлене особливими взаємовідносинами між товаровиробниками: коли продавцю потрібно було продавати товар, а в покупця не було грошей, щоб його ...

    Якісна економічна теорія на сайті www.uaeconomic.com : © 2024 рік.