Розділи економіки

Система національних розрахунків

Своєчасне й повне погашення боргових зобов'язань є однією з головних ознак ефективного функціонування економіки в цілому і кожного її суб'єкта зокрема. Тому кожна держава багато уваги при­діляє організації грошового обігу, створює різні платіжні системи, нормальне функціонування яких забезпечують банки.

Грошові платежі здійснюються за допомогою готівки та в безго­тівковій формі. Сукупність усіх грошових платежів, незалежно від їхньої форми, складає грошовий, або платіжний, оборот. Основну частину його (близько 80%) становить безготівковий оборот — та час­тина платіжного обороту, яка проводиться за рахунками в банках.

Сфери застосування готівкових та безготівкових платежів чітко визначені в законодавчому порядку. Платежі, що здійснюються за допомогою готівки, використовуються в процесі взаємовідносин го­сподарських організацій із населенням, обслуговують рух його гро­шових доходів та витрат. У розрахунках між суб'єктами господар­ської діяльності майже всі господарські платежі (крім дрібних) здійснюються безготівковим переказуванням коштів із рахунка пла­тника на рахунок одержувача.

Безготівкові розрахунки обслуговують господарські взаємо­відносини суб'єктів господарювання між собою та з фінансово-кредитними установами. Відтак усі безготівкові платежі поділяють­ся на розрахунки за товарними й нетоварними операціями. До пер­ших належать платежі, безпосередньо пов'язані з одержанням про­дукції, виконанням робіт і наданням послуг; до других — платежі в бюджет, погашення заборгованості за кредит, страхові платежі та інші зобов'язання.

Існують ще й інші способи платежів, наприклад, планові, коли розрахунки проводяться не за кожну поставку матеріальних ціннос­тей, а за певний період (виходячи з плану поставки), або залік взаєм­них вимог, коли борги суб'єктів господарювання взаємно погашаю­ться і тільки різниця переказується на рахунок кредитора.

 

    Подібні статті по економіці

    Нормування праці на підприємсті
    Праця являє собою доцільну діяльність людей, ціллю якої є створення матеріальних і духовних благ. Затрати праці на створення цих цінностей повинні мати кількісну оцінку, тому, що в масштабі суспільства дістають визнання тільки ті з них, що відповідаю ...

    Статистичне вивчення товарних ринків в регіоні
    В умовах розвиненої ринкової економіки інформація про стан товарних ринків є важливим фактором, що визначає ефективність управлінських рішень. При цьому мова йде не тільки про фірми, для яких така інформація грає важливу роль при вибор ...

    Якісна економічна теорія на сайті www.uaeconomic.com : © 2024 рік.