Розділи економіки

Ринкове господарство країн європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (II пол. XIX ст. - поч. XX ст.)

Важко переоцінити вплив ідеї на долі цілих народів та цивілізацій. Наукові праці однієї людини або групи однодумців здатні за коротких період часу здійснити революційні зміни в фундаментальних засадах світосприйняття не тільки окремих груп людей, а й вплинути світогляд, поведінку, спосіб життя мільярдів людей.

Економічні теорії розвитку суспільства корінним чином вплинули на розвиток не тільки соціально-економічної галузі життя людства, а й на загальний розвиток історії, призвели до глибинних перетворень устрою життя, посприяли зміні мислення та способу життя кожної людини на планеті.

Розвиток науково-технічного прогресу також вплинув на економіки та устрій суспільства. Наприкінці XIX ст. в країнах Західної Європи, США, Росії та Україні спостерігався бурхливий розвиток наукової та технічної думки. Наукові відкриття та винаходи даного періоду отримали назву другої науково-технічної революції. Вона вплинула на господарський розвиток більшості країн світу та обумовила появу низки нових тенденцій: концентрації виробництва і капіталу; монополізації економічних систем; формування світового ринку.

Поява більш досконалих та продуктивних засобів праці дозволила значним чином підвищити ефективність праці, що своєю чергою призвело до росту обсягів виробництва, зниження собівартості продукції, вивільнення значної маси людських ресурсів та спрямування їх творчого потенціалу в нові сфери розвитку суспільства - процеси концентрації виробництва.

Даний процес вимагав залучення великих капіталів, що й зумовило процес концентрації капіталу. У результаті утворювались фінансово-промислові групи та відбувалось формування фінансового капіталу. Іншим способом централізації капіталу стало акціонування підприємств, в результаті чого виникла акціонерна форма власності. Провідною формою організації бізнесу стають корпорації.

Процеси концентрації і централізації виробництва і капіталу стали основою створення монополій. Дана роботи спробує оглянути розвиток соціально-економічного розвитку суспільства у ХІХ - на початку ХХ століття

    Подібні статті по економіці

    Спеціальні економічні зони та їх роль в залученні іноземних інвестицій
    Спеціальні економічні зони у країнах з перехідною економікою мають сприяти швидшому становленню ринкових механізмів в окремих регіонах. І в даній роботі ставиться за мету не лише довести наскільки вільні економічні зони (ВЕЗ) є ефек ...

    Підвищення ефективності використання ОВФ в часі і вплив його на господарську діяльність підприємства
    Капітал у буквальному розумінні означає головну суму коштів, необхідних для започаткування та здійснення виробництва (діяльності). Власник капіталу, купуючи на ринку товари – робочу силу й засоби виробництва, - поєднує їх у про ...

    Якісна економічна теорія на сайті www.uaeconomic.com : © 2024 рік.