Розділи економіки

Ринок праці в соціально-економічній системі

Актуальність роботи полягає в тому, що в сьогоднішній економічній ситуації, яка склалась в Україні, необхідна розробка ефективних заходів щодо соціального захисту населення і насамперед його найбідніших верств; формування потреби народного господарства в робочій силі та розвиток структури зайнятості; створення інститутів інфраструктури ринку праці.

Курсова робота складається з трьох частин, в яких поступово розкривається її мета.

В першому розділі розглянуто теоретичні аспекти функціонування ринку праці. Тут досліджено основні підходи до визначення ринку праці, його структуру і взаємозв’язки з іншими ринками та розкрито сутність явищ та процесів, що відбуваються на ринку праці.

Другий розділ присвячено розгляду сучасного стану ринку праці та особливостей його державного регулювання. В цій частині проаналізовано найважливіші проблеми ринку праці України.

В третьому розділі запропоновано основні напрями і механізми державного регулювання на ринку праці та шляхи зменшення рівня безробіття в економіці країни.

Дослідженням ринку праці України займалися і займаються багато вітчизняних вчених, оскільки це питання на сучасному етапі набуло значної актуальності. Зокрема, А.В. Никоненко досліджував особливості формування промислового сегмента ринку праці, Афендікова Н.О. вивчає особливості формування ринку робочої сили в сільському господарстві, Большая О.В. присвятила свої праці проблемі неформальної зайнятості, А.П. Гайдуцький зосередив увагу на дослідженні української трудової міграції за кордон, Терюханова І.Н. розглядає проблему працевлаштування інвалідів.

У більшості наукових праць, як бачимо, розглядаються тільки окремі проблеми використання трудових ресурсів та формування ринку робочої сили, але в умовах ринкових відносин виникла необхідність комплексного вивчення українського ринку праці та розробці пропозицій щодо покращення соціального становища працівників.

Мета даної роботи - є аналіз стану ринку праці України, та його ролі сучасних тенденцій функціонування ринку праці в соціально-економічній системі

Виходячи із мети можна сформувати наступні завдання даної роботи: 1) визначити структуру та економічну природу ринку праці як елемента ринкової економіки;

) проаналізувати основні проблеми розвитку ринку праці в Україні;

) охарактеризувати напрями державного регулювання трудових відносин в Україні;

) запропонувати шляхи покращення сучасного стану ринку праці;

    Подібні статті по економіці

    Розрахунки з покупцями і замовниками
    Актуальність теми. Питання купівлі, продажу товарів та розрахунків з покупцями і замовниками за передані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги підприємств будь-яких форм власності, були і залишаються донині одн ...

    Структура та організація господарської діяльності приватного підприємства
    Мета даної дипломної роботи полягає в ознайомленні із специфікою діяльності ПП "Богдан", змістом і характером роботи його працівників, закріпленні теоретичних знань, одержаних під час навчання в інституті і набуття певних пра ...

    Якісна економічна теорія на сайті www.uaeconomic.com : © 2024 рік.