Розділи економіки

Роль держави у забезпеченні зайнятості та регулювання відтворення робочої сили

Сьогодні питання ринку праці є однією з найактуальніших тем для дослідження. Це зумовлено тим, що в сучасних умовах розвитку економіки особливої актуальності набувають проблеми ефективної зайнятості населення, створення ринку робочої сили і запобігання масового безробіття. Ринок праці посідає центральне місце серед інших ринків. Він перебуває під впливом багатьох факторів, більшість яких залежить від товарного ринку. Кон'юнктура ринку формується під впливом стану економіки, способу господарювання і структурних змін, технічного і організаційного рівня підприємств, кількісно-якісної збалансованості засобів виробництва і робочої сили. Але, представлений людським фактором виробництва, ринок праці здатний не тільки діяти в межах певних завдань, а й самостійно створювати умови для їх вирішення.

Розглядаючи проблеми відтворення робочої сили, слід завжди пам’ятати, що воно здійснюється в ринковій економіці. На ринку праці діє закон попиту і пропонування робочої сили, який впливає на заробітну плату. Він віддзеркалює невідповідність вільних місць складу працівників, що прибувають на ринок праці, за кількісними і якісними параметрами.

На ринку праці відбувається досить жорсткий відбір найбільш здібних, підприємливих. Слабих і нездібних ринок праці не сприймає. Разом з тим він стимулює висококваліфіковану працю, високу дисципліну, сприяє створенню жорсткого взаємозв’язку між внеском кожного (граничною продуктивністю праці) і оплатою праці.

До робочої сили починають пред'являтися зовсім нові, у порівнянні з минулим, вимоги: участь у розвитку виробництва практично на кожному робочому місці; забезпечення високої якості швидко мінливої по своїх характеристиках і технологічно усе більш складної продукції; утримання низької собівартості виробів шляхом постійного удосконалювання методів виробництва; індивідуалізація усіх видів і форм виробничого і невиробничого обслуговування.

Ринок праці стає найважливішою ланкою національної і світової ринкової цивілізації, на ньому формуються трудові ресурси творчого типу, що здійснюють еволюцію суспільства. Мова йде про ту чи іншу форму ініціативи, виробничої самостійності, прагнення до удосконалювання технології і методів обслуговування населення.

Існують деякі проблеми, зв'язані з регулюванням державою забезпеченнія зайнятості та регулювання відтворення робочой сили, такі, як нестабільність на ринку праці, високою смертністю і старінням нації і неможливістю охопити соціальним захистом усі шари населення, обумовлені відсутністю нормативно-законодавчої бази й інших труднощів, що існують на сформованій політико-соціальній атмосфері нашого суспільства.

Об’єкт дослідження: Роль держави у забезпеченні зайнятості та регулювання відтворення робочої сили.

Предмет дослідження: Сучасний стан та шляхи підвищення ефективності державної політики зайнятості.

Мета: поглиблене вивчення ринку праці, щляхів забезпечення зайнятості та їх регулювання, проблеми та можливі шляхи вирішеня ситуації, яка склаласяс в нашій країні.

Методи дослідження: у роботі використано описовий та порівняльний методи, метод аналізу, статистичний та картографічний методи.

Актуальність дослідження: У сьогоденні ринок праці займає одне із центральних місць серед усіх ринків в економіці і тому потребує постійного дослідження. Це зумовлено тим, що в сучасних умовах розвитку економіки особливої актуальності набувають проблеми ефективної зайнятості населення, створення ринку робочої сили і запобігання масового безробіття.

    Подібні статті по економіці

    Роль держави у забезпеченні зайнятості та регулювання відтворення робочої сили
    Сьогодні питання ринку праці є однією з найактуальніших тем для дослідження. Це зумовлено тим, що в сучасних умовах розвитку економіки особливої актуальності набувають проблеми ефективної зайнятості населення, створення ринку робочої ...

    Модель монополістичної конкуренції
    ...

    Якісна економічна теорія на сайті www.uaeconomic.com : © 2024 рік.