Розділи економіки

Нормування праці в сільському господарстві

Нормування - найважливіший елемент наукової організації праці, що дозволяє правильно вирішувати питання розподілу і кооперації праці, розстановки робочої сили, організації та обслуговування робочих місць. Науково обгрунтовані норми сприяють диференціації оплати праці, дозволяють планувати сільськогосподарське виробництва.

Нормування праці відіграє важливу роль у економічній роботі промислового підприємства. Воно служить підгрунтям для складання технічно і економічно обгрунтованих планів, забезпечуючи їх напруженість і реальність реалізації. Норми праці виступають у ролі показників, за якими визначають економію праці, зростання одного з найважливіших показників економічної роботи підприємства - підвищення продуктивності праці.

Норми праці є технічною основою раціональної організації виробництва. Організувати працю на підприємстві - це перш за все правильно розставити людей, зайняті виконанням єдиного завдання. Для цього необхідно знати, скільки праці і якої якості потрібно для виконання тієї чи іншої операції або іншої частини виробничого процесу. Правильна організація праці передбачає в першу чергу встановлення кількості пропорцій між окремими видами праці з врахуванням їх якісних відмінностей. Це можливо при умові, якщо у розпорядженні підприємства є науково обгрунтовані норми праці на всі види виконуваних робіт. Розділення і кооперація праці мають велике значення при розвитку технічного процесу.

Між нормуванням і організацією праці існує тісний взаємозв’язок. Науково обгрунтовані норми розраховуються і впроваджуються, виходячи з найбільш раціональної організації праці в певних умовах. В той же час сама норма праці може бути використана для оцінки раціональності трудового процесу і вибору того чи іншого її варіанту.

Метою курсової роботи є визначення норм праці на основних трудових процесах на прикладі ТОВ "Маяк" Мелітопольського району Запорізької області.

Завданнями даної роботи є: з'ясувати значення галузей якими займається господарство в економіці підприємства, визначити чи є галузі рослинництва і тваринництва економічно ефективними, проаналізувати виконані норми праці, встановити норми вибірки на основі хронограф робочого дня.

У курсовій роботі використовувалися методи порівняння та аналітичного спостереження.

Об'єктом дослідження даної роботи є галузь рослинництва і тваринництва в ТОВ "Маяк" Мелітопольського району Запорізької області.

При написання курсової роботи використовувалися дані з річних звітів даного підприємства за 5 років.

В кінці курсової роботи підводяться підсумки по проведеній роботі.

    Подібні статті по економіці

    Стратегія розвитку України в умовах глобалізації
    Сьогодні економічний розвиток жодної країни не можна розглядати поза контекстом процесу глобалізації. Глобалізація впливає на розвиток світових ідеологій, інтенсивну боротьбу за встановлення світового порядку, стрибкоподібне зростання кіль ...

    Розвиток кольорової металургії України
    На сьогодняшній день тема кольорової металургії України є досить актуальною. Саме тому темою своєї курсової роботи я обрав дослідження рівня розвитку і розміщення кольорової металургії України. Об’єктом моєї праці є кольорова метал ...

    Якісна економічна теорія на сайті www.uaeconomic.com : © 2024 рік.