Розділи економіки

Калькулювання собівартості послуг в системі житлово-комунального господарства

В умовах переходу до ринкової економіки собівартість продукції є найважливішим показником виробничо-господарської діяльності підприємств. Обчислення цього показника необхідно для: оцінки виконання плану по даному показнику і його динаміки; визначення рентабельності виробництва й окремих видів продукції; здійснення внутрішньовиробничого госпрозрахунку; виявлення резервів зниження собівартості продукції ; обчислення національного доходу в масштабах країни; розрахунку економічної ефективності впровадження нової техніки, технології, організаційно-технічних заходів; обґрунтування рішень про виробництво нових видів продукції і зняття з виробництва застарілих.

Управлінський облік витрат (собівартості) на виконання робіт (надання послуг) та подання облікової інформації для планування, калькулювання, оцінки, контролю та інших управлінських цілей внутрішнім користувачам здійснюється підприємствами самостійно на основі внутрішніх регламентів (наприклад, Положення про систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності й контролю господарських операцій).

Управлінський облік в основних підгалузях житлово-комунального господарства не регламентується і не регулюється державними органами, а організовується підприємством самостійно на основі загальних принципів і методів обліку, виходячи з потреб діяльності.

Актуальність дослідження калькулювання собівартості послуг в системі житлово-комунального господарства.

Це питання є досить актуальним, тому що воно стосується інтересів як населення, так і всього народного господарства України. Калькулювання собівартості послуг у сфері ЖКГ має зосереджувати в собі дві сторони суспільної діяльності: по-перше - економічну, а по-друге - соціальну, яка безпосереднім чином впливає на рівень життя населення. Предметом дослідження є комплекс теоретичних і практичних питань з калькулювання собівартості послуг в системі ЖКГ.

Об’єктом

мого

дослідження є підприємства ЖКГ з питання калькулювання собівартості послуг.

Метою

роботи є дослідження калькулювання собівартості послуг в системі ЖКГ.

Реалізація мети дослідження зумовила об’єктивну необхідність виявлення і розв’язання наступного комплексу завдань:

- розкрити роль калькулювання собівартості послуг в системі житлово-комунального господарства;

показати зміст методів калькулювання собівартості послуг в системі житлово-комунального господарства;

провести аналіз калькулювання собівартості послуг в системі житлово-комунального господарства;

визначити особливості калькулювання собівартості послуг в системі житлово-комунального господарства.

    Подібні статті по економіці

    Проблеми розвитку сучасного сільськогосподарського виробництва
    Для України нарощування виробництва сільськогосподарської продукції має стратегічне значення для підйому національної економіки, тому що при успішному його розвитку створюються умови для подолання кризового стану ряду суміжних галузей. ...

    Проблема дискримінації на ринку праці України та шляхи її подолання
    Актуальність обраної теми доводиться тим, що й зараз ми живемо у середовищі, де дискримінація є поширеною. Ми не тільки маємо уяву про дискримінацію у трудовій сфері, але деякі знайомі кожного з нас стикався з цією проблемою, це я можу ...

    Якісна економічна теорія на сайті www.uaeconomic.com : © 2024 рік.